winterziektes

Winterziektes

winterziektes

Winterziektes zijn ziektes die we in de winter vaak voorkomen. Sommige hebben overal last van en soms ervaar je zelf maar één ding. Graag deel ik met je wat je ertegen kunt doen. Want voorkomen is beter dan genezen. 

Een opsomming

  1. Verkouden
  2. Buikgriep
  3. Depressie (winterdepressie)

Wat kan ik tegen verkoudheid doen?

Hou je nek en bovenrug lekker warm in de winter. Zit je op je werkplek waar een tocht is, doe een dun sjaaltje om en als je naar buiten gaat, zet de kraag van je jas omhoog.  De nek en bovenrug warm houden, voorkomt dat je kou kunt vatten.
 
Hou je voeten lekker warm houden. Denk op koude dagen dat je je normale sokken kunt vervangen door dikkere sokken of wollen sokken aan te doen. Of schoenen met een bontje aan de binnenkant. Pantoffels in de avond op de bank. Een kruik mee in bed. Koude voeten zorgen dat je hele lichaam sneller koud is en veroorzaakt stijfheid bij meerdere ziektes, zoals reuma. Een slechte doorbloeding in de voeten, geeft een slechtere doorbloeding in de benen. Gebruik wat meer verwarmende kruiden zoals nootmuskaat, kaneel en gember. 
Een voetenbad met verse gember is aan te raden. 
 

Buikgriep, ik wil er vanaf

Een virus is zo opgepakt in de winter en we geven het snel door. Denk eraan iets vaker goed je handen te wassen en alle deurklinken in huis schoon te maken. Zo kun je de overdracht voorkomen. Versterk je immuunsysteem met acupunctuur om het griepvirus 'buiten de deur te houden.' 
 

De winterdip wil ik niet meer

Doe iets met je vrienden of partner waar je energie van krijgt. Zit je op een werkplek waar weinig daglicht binnenkomt, probeer eens een daglichtlamp uit. Dit zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt en daardoor minder depressief gaat voelen. Ga naar buiten en laat je energie stromen. Een flinke winterwandeling, lekker bewegen zal je sombere gedachten verminderen. Gebruik wat meer vis, vitamine D, omega 3, omega 6 en omega 8. Zelf wandel ik regelmatig op zaterdag naar de markt en pak daar een lekker visje bij de visboer. 
 

Uit de praktijk, extra tips tegen winterziektes

Doe elke dag een half uur iets voor jezelf en niet iets voor iemand anders. Lees een boek, loop dat rondje hard, of ga op de bank zitten mijmeren. 
Als je last hebt van stijve schouders en nek, doe rek- en strekoefeningen. Ga rechtop zitten, haal diep adem en ontspan je rug. 
Heb je door de kou pijnlijke voeten? Wiebel met je tenen en enkels en neem een voetenbad. 
 
Judith Huinink

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in preventie, tips en recepten.

Eén reactie

  1. Pingback: Last van kriebel in je neus? Acupunctuur helpt je er vanaf

Reacties zijn gesloten.