Alaaf, alaaf, alaaf

Alaaf, alaaf, alaaf

Als Grols deerntje (meisje uit Groenlo) ben ik groot geworden met carnaval vieren. 40 dagen voor Pasen, 40 dagen voor de vastentijd even helemaal los gaan in gekkigheid en gezelligheid.

Jarenlang ben ik al weg uit Groenlo, maar toch kom ik graag voor carnaval terug. Samen met andere buurtkinderen slapen we bij onze ouders en nuttigen we een gezamenlijke maaltijd op zaterdag. Buurmannen en buurvrouwen die mij kennen als klein huppelend meisje van 6 jaar oud door het pad, zien me met de carnaval nog steeds huppelen.

Waarom carnaval?

Carnaval is een geweldig feest. (Los van de overmatige alcohol consumptie). Na de donkere wintermaanden waar iedereen thuis zit, is het tijd om naar buiten te gaan. Van oorsprong is het ook 'begekken'. De spot drijven met elkaar. Alles van een jaar lang mag je met een knipoog en flinke dosis humor ten toon spreiden, zodat je het voorjaar en de vastentijd rustig kan starten. Even losgaan, lekker dansen.

Katholiek en ook Chinees

Carnaval ken ik met zijn oorsprong een katholiek feest. Maar na een jaar studeren van Chinese filosofie zie ik zeker overeenkomsten tussen het Westen en het Oosten. Namelijk ontspanning van de lever. De lever hoort bij het element hout en staat voor beweging naar buiten toe gekeerd en past helemaal bij het seizoen van de lente. Daarentegen is de lever ook datgene wat je energie blokkade kan stagneren en dit ook doet bij vastzittende emotie. Dus je lever laten ontspannen door te lachen, te dansen en je irritaties kwijt te raken is goed voor je gezondheid! Even lekker losgaan is gezond.

Maar hou je niet van carnaval, geen probleem. De lever kun je ook met zachte strekkingen verlichten en de doorstroom van energie verhogen. Lees mijn blog dat ik eerder schreef hierover.

Voor alle mensen die deel gaan nemen aan carnaval zeg ik nog maar 1 ding.

'ALAAF, ALAAF, ALAAF!'

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Stress.