niet zeuren even flink zijn

Niet zeuren, even flink zijn

"Ach joh, stel je niet zo aan. Doe even een raam open. Het zakt zo wel weer weg. Niet zeuren, even flink zijn." Ik klapperde met mijn oren toen ik dat onlangs hoorde. In mijn ooghoek zag ik een vrouw met opvlieger zitten die zichtbaar beschaamd was, door wat haar tafelgenoot had gezegd.

Ik wilde dat ik op dat moment genoeg lef had gehad om als expert even aan te sluiten bij deze opmerking. " Ehm... zakt zo wel weer weg? Ja, de opvlieger wellicht, maar niet het ongemakkelijke gevoel dat je erbij krijgt als iemand zoiets tegen je zegt. En even flink zijn, hoe lang mag dat duren? 5 minuten, een maandje, of heel misschien een jaar?"

De meeste vrouwen die klachten ervaren door de overgang hebben hier een aantal jaren lang last van en kun je niet even flink zijn. Hoef je ook niet even flink te zijn. Want de overgang en klachten kan een enorme impact op je leven geven. Als je drie nachten niet goed door kunt slapen, ben je écht vermoeid op de 4e dag. Je kunt moeilijk nadenken, je helderheid neemt af. Ook al wil je wel scherp zijn op je werk. De energie is er even niet. Het begrip evenmin.

Lief zijn in plaats van flink zijn

Ik geloof het tegenovergestelde. Als je klachten door de overgang zoveel impact hebben op je leven mag je even lief zijn voor jezelf.

De omgeving mag liever worden voor jou. Ze mogen zich informeren over wat er met je gebeurt. En er mag begrip komen voor je wisselende energie niveau. Er mag begrip komen voor je eigen onbegrip. Want je lichaam loopt soms zijn eigen loopje.

 

Mijn doel voor jou is meer energie

Als je last hebt van opvliegers en je slaapt drie nachten slecht. Kijk eens of je overdag een dutje kunt doen. Want je komt écht slaap tekort! Het is geen smoesje. Allemaal hebben we weleens gehoord van een powernap. Even tien minuten liggen. Een vriend heeft er een superleuke zin voor: "Ik ga even de binnenkant van mijn ogen bekijken." Is er een moment op de dag dat jij even de binnenkant van jouw ogen mag bekijken? Even een stukje rust kan pakken, zodat je daarna energieker en helderder verder kan gaan? Probeer het maar eens uit. Ik weet zeker dat het je helpt.

Sinds ik in de overgang zit en opvliegers ervaar, heb ik mijn pauze verruimt. Van een half uur, naar een uur. Dit doe ik, zodat ik een dutje kan doen overdag. Waardoor ik in de middag ook lekker kan werken vanuit mijn energie en niet hoef door te bijten, op mijn tandvlees, even flink hoef te zijn. Maar gewoon met zachtheid en liefde voor mijzelf en de fase waar ik nu even in zit. Het gaat over.

 

Geplaatst in Overgang.