winterhanden

Winterhanden, wintertenen en wintervoeten

In dit seizoen hebben sommige mensen last van winterhanden, wintertenen of wintervoeten, ook als het nog niet erg koud is. Wanneer het erg koud is ervaren meer mensen winterhanden en voeten. Winterhanden en wintervoeten is een reactie op blootstelling aan koude, wat erg pijnlijk kan zijn. Het is een onschuldige aandoening, waar je veel last van kan hebben. Sommige mensen zijn er erfelijk mee belast en anderen krijgen het doordat ze op vochtige plaatsen wonen en werken.

Hieronder deel ik een aantal tips die je toe kunt passen om winterhanden en voeten te voorkomen. Maar zoals bij veel klachten is voorkomen het beste. Draag ondanks geringe kou dikke sokken en handschoenen. Goed isolerende en waterdichte schoenen. Draag de spullen niet te strak. Probeer zoveel mogelijk temperatuurswisselingen te voorkomen. Dit zal je helpen te voorkomen dat je winterhanden en wintervoeten krijgt. Heb je er last van, lees dan verder voor de tips.

Dompelbaden met gember

Maak een bad met warm water, zo heet dat jij er nog net tegen kunt. Schil wat verse gember en doe een aantal plakjes in het warme water. Zet ernaast een bak met koud water. Ga zitten met je voeten in het warme water, tot je het niet meer uit houdt. Dompel dan je voeten in het koude water. Doe dit ongeveer 10 minuten. De dompelbaden zijn goed voor de doorbloeding van je handen en voeten. Gember stimuleert de circulatie.

Tegen de jeuk

Pel een ui of teentje knoflook. Snij deze in plakjes. Leg de schijfjes op je huid en laat het sap in de huid trekken. Maak eventueel een compres. De jeuk zal snel verdwijnen. Ui en knoflook bevorderen de bloedsomloop. Het kan een beetje ruiken, maar zal de jeuk doen verminderen.

Kom je er zelf niet uit?

Heb je nog vragen?

Massage

Masseer je pijnlijke handen en voeten regelmatig met een goede huidolie. Heb je dit niet in huis, gebruik dan een plantaardige olie uit de keuken bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie. De massage zal de doorbloeding verbeteren, jeuk doen afnemen en pijn verlichten. Mocht je hier niet uitkomen, aarzel dan niet om even een belafspraak in te plannen.

Moxa en acupunctuur kunnen de klachten ook verhelpen. Zet jezelf op de wachtlijst, zodat je na de lockdown direct geholpen kunt worden. Mail info@chilax.nl om jezelf op de wachtlijst te laten zetten.

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Uncategorized.