natuurlijke-of-synthetische-ingredienten-in-verzorgingsproducten

Natuurlijke of synthetische ingrediënten in verzorgingsproducten

Iedereen gebruikt verzorgingsproducten en jij wil het beste voor jezelf. Om je gezicht stralend en fris te houden, gebruik je verzorgingsproducten. Producten die je huid een oppepper geven, ondersteuning bieden en wanneer het nodig is van voeding voorzien. Er zit een groot verschil in natuurlijke ingrediënten en synthetische ingrediënten. Waarom is dat zo? Een grote reden is dat synthetische ingrediënten in een fabriek onder de juiste omstandigheden in grote hoeveelheden gemaakt kunnen worden en daardoor in kwantiteit makkelijker zijn ten opzichte van natuurlijke ingrediënten. Die is afhankelijk van de oogst. Naast de manier van produceren heb je ook een verschil in eigenschappen.

Je lichaam heeft een enorme kracht, het zelfherstellend vermogen. Het blijft altijd aan zichzelf bouwen, herstellen en vernieuwen. In het gezicht en de huid zie je dat letterlijk terug op verschillende lagen. De dode huidcellen van de opperhuid vernieuwen zich elke 2 dagen, waardoor je goed beschermt bent tegen invloeden van buitenaf. De levende huidcellen vernieuwen zich elke 6 weken. Als je ouder wordt, verandert de kwaliteit van de huidcellen, maar met natuurlijke producten kun je dit optimaliseren. Sommige synthetische ingrediënten leggen je huideigen functies stil en kunnen schade aanbrengen. 

Iedereen kijkt graag naar een fris en stralend gezicht. Als je ouder wordt gaat je gezicht tekenen en heeft het wat meer ondersteuning en voeding nodig. Daarom ga je producten gebruiken die je huid een oppepper geeft. Echter zit er een groot verschil in natuurlijke ingrediënten en synthetische ingrediënten. Waarom is dat zo?

Mijn doel is een stralend gezicht voor jou

Synthetische ingrediënten op een rij

Wat doen ze voor je huid en je gezondheid?

Minerale olie legt een beschermlaagje over de huid en sluit hiermee de huid af. Er wordt geen talg meer aangemaakt, je huid droogt uit; het legt de functie van de talgkliertjes stil.
Wat als je ermee stopt? Er is een kans op paraffineverslaving. Doordat het de huidfunctie van talgproductie stil legt heeft het een verslavende werking. Als je het product niet gebruikt ervaar je een droge huid, dus smeer je het er weer op. Hierdoor blijf je naar het product verlangen. Wanneer je stopt met minerale olie te gebruiken herstelt de functie van de huidcellen met 6-8 weken.
Benamingen: Deobase, Heavy Mineral oil, light mineral oil, liquid paraffin, liquid petrolatum, paraffin oil, paraffin liquidum, prolatum oil, white mineral oil, petroleum, petroleum white mineral oil.
Sulfaten zijn agressieve reinigers en zorgen voor een mooie schuimlaag in het product. Een sulfaat is een agressieve ontvetter en tast de beschermlaag van de huid aan. Het haalt je huideigen vetten (lipiden) weg, waardoor je een te droge, jeukende en onbeschermde huid krijgt. Hierdoor raakt je huid gevoelig voor stoffen van buitenaf. De natuurlijke barrière is weggehaald.
Wat als je ermee stopt? De huideigen vetten (lipiden) zijn er te grondig afgehaald en je huid maakt ze tijdelijk niet meer aan. Hierdoor kun je ontwenningsverschijnselen van droogte krijgen. Met 6-8 weken is de functie van de huidcellen hersteld.
Benamingen: Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Aluminium Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate.

Ziekte voorkomen

Parabenen synthetische conserveringsstoffen, toevoegingen aan producten om het langer houdbaar te maken. Het lijkt op het hormoon oestrogeen. Teveel oestrogeen kan kankergezwellen ontwikkelen en bestaande kankergezwellen laten groeien.
Wat als je ermee stopt? Je huid ervaart geen ontwenningsverschijnselen. Natuurlijke producten bevatten geen conserveringsstoffen en zijn hierdoor bij opening 3-6 maanden houdbaar. Als je een product gebruikt is dit na 2-3 maanden op, dus heeft het geen invloed op de houdbaarheid.
Benamingen: Butylparaben, Methylparaben, Propylparaben, Isobutyparaben en isopropylparaben
PEG, polytheen glycol is een emulgator in producten die vet, vuil en water verbindt. Bij de productie van syntethische PEG kan 1.4-dioxaan ontstaan. De producten worden verdacht van het veroorzaken van kanker.
Wat als je ermee stopt? Er gebeurt niets. In natuurlijke producten kan het gebeuren dat, bij warmte, een crème kan gaan scheiden. Dit doet niets af aan de werkbaarheid van het product. Maar het kan er een beetje anders uitzien.
Benamingen: PEG 2, PEG 40

natuurlijke-of-synthetische-ingrediënten

Geur- en kleurstoffen

Synthetische geurstoffen geven een lekkere geur aan je product. Je snuift een cocktail van gevaarlijke chemicaliën op. De meeste chemicaliën zijn giftig, kankerverwekkend en schadelijk voor je zenuwstelsel, hersenen en ruggenmerg.
Wat als je ermee stopt? Er gebeurt niets. Natuurlijke producten ruiken vaak uit zichzelf erg lekker. Soms wat bloemig een andere keer wat kruidig of aards. Dus je krijgt eigenlijk meer diversiteit in geuren als je natuurlijke producten gebruikt.
Benamingen: Parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem, balsam peru.
Synthetische kleurstoffen zorgen voor de mooie crèmige of juist witte kleur aan je product. Worden gemaakt van koolteer en zijn giftig. Vaak worden ze aangeduid met een E-nummer waarvoor veel mensen allergisch zijn.
Wat als je ermee stopt? Er gebeurt niets. Natuurlijke producten hebben een eigen kleur en kunnen er exact hetzelfde uitzien als producten met kleurstoffen.
Benamingen: phenol, creosol en benzeen. FD, FDC, FD&C colour.

Mijn doel is een stralend gezicht voor jou

Natuurlijke of synthetische ingrediënten in verzorgingsproducten. Waar kies je voor?

Raak niet in paniek, maar denk bewust na. Kies je ervoor om de huidige producten te blijven gebruiken, of maak je de volgende keer een keuze om natuurlijke producten te kiezen? Kijk dan op de ingrediëntenlijst van je product of kom kennismaken met de natuurlijke producten bij Chilax.

Met alle uitleg hierboven over de diverse natuurlijke of synthetische ingrediënten in verzorgingsproducten ben ik benieuwd hoe jij dit ervaart. Ga jij wat dingen aanpassen in je gezichtsverzorging?

Geplaatst in Gezichtsverjonging.