De spelende hond, draag je lasten anders

De spelende hond is de titel van dit blog. Eigenlijk verklap ik hier direct al de oplossing mee. Gedraag je wat vaker als een hond die met de bal speelt.

Een geweldige metafoor die ik de afgelopen weken herhaaldelijk tegen klanten heb verteld. Allemaal klanten die met dezelfde klachten bij me zijn gekomen, schouderklachten.

Hollandse spreekwoorden

Voordat ik verder ga met het verband van de schouderklachten en de spelende hond, ga ik je wat Nederlandse spreuken voorleggen.

Brede schouders hebben = veel kunnen verdragen.

De schouders ophalen = er zich niets van aantrekken, er niets over willen weten.

Op iemands schouders staan = op andermans werk voortbouwen

Zijn schouders onder iets zetten = zich inspannen voor iets

Dat de schouders staan voor meer dan enkel het gewricht en de spieren weten we denk ik allemaal wel. Want is er iemand die géén spreuk van hierboven kent? Kun je de spreuken op jezelf van toepassingen brengen? Dan is het volgende stukje extra interessant voor jou.

Uit de praktijk

Vanuit de toegepaste kinesiologie voor acupunctuur en de wijze lessen van Huub Verlinden heb ik veel geleerd over schouderklachten. De schouders staan voor teveel lasten willen dragen, méér willen dragen dan je aankunt en/of vanuit (negatief) eigenbelang teveel lasten willen dragen. Dat je lasten draagt is iets wat je bewust kunt doen, maar dat er lichamelijke klachten bij kunnen ontstaan gebeurt onbewust. Als ze er zijn spreken we van disbalans in je lichaam en mag je balans verbeteren, zodat je minder klachten hebt, of helemaal geen klachten meer.

Flexibel omgaan met je lasten

Waarom maak ik veel gebruik van de metafoor van de spelende hond met een bal? Omdat klachten specifiek met het schoudergewricht te maken hebben met het vermogen dat je hebt om sterk te staan in het dragen van lasten en gelijktijdig het vermogen dat je hebt om op een flexibele manier om te gaan met het dragen van lasten. En daar komt de spelende hond om de hoek kijken. In je leven gebeuren dingen waar je mee bezig bent, een stukje zorg voor een ander. Een groot project op je werk. Zaken waar je 'je schouders onderzet' en verantwoordelijk voor voelt. Een mooie kwaliteit die mensen in je omgeving waarderen. Alleen kan deze kwaliteit soms te 'star' zijn voor je en je uit balans brengen.  Denk dan maar eens terug aan de spelende hond met zijn bal. De bal is er en gaat niet weg. Maar de hond mag en kan ermee spelen. Als de bal gevangen is, mag de hond de bal naast zich neerleggen en even uitrusten, voordat hij verder gaat. Ook kan hij soms in slaap vallen en na zijn dutje weer vol enthousiasme achter de bal aan gaan. Ook jij mag op een flexibele manier omgaan met de taken die je op je schouders genomen hebt. Soms even niet. Soms even naast je neer te leggen en soms bijt je je erin vast en ga je ervoor. Net als de spelende hond. Neem je verantwoordingen serieus, maar je draaglast ook en daarom mag je soms alles even loslaten.

Kom je er zelf niet uit en heb je behoefte aan ondersteuning, kan een behandeling acupunctuur effectief werken om de balans in je lichaam te herstellen. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken in de praktijk.

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Uncategorized.