Massage tegen hooikoorts

Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts? Massage met 7 punten!

Naast acupunctuur heb je acupressuur. Masseren en druk geven op acupunctuurpunten die bij de acupunctuur gestoken wordt. Deze massage is een preventieve vorm en niet een vervanging voor acupunctuur.

7 punten, 7 vingers, concentratie en co-ordinatie meer heb je niet nodig.

De massage kan een vertraging opleveren van je allergische reacties. Ook kan het de werking versterken van een behandeling acupunctuur. Het is erg handig bij een plotselinge allergische aanval. Hoe fijn zal het zijn, als je bij de eerste tekenen van je allergie niet direct naar de apotheek hoeft voor medicatie, maar je zelf kan masseren?!

Waar te masseren?

Je doel is 6 punten in je gezicht: LI 20 (dikke darm 20), ST 2 (maag 2) en BL 2 (blaas 2). Alle 3 punten worden 2 keer gedrukt, symmetrisch aan beide kanten van het gezicht. Punt 7 wordt hieronder uitgelegd. De foto laat zien hoe het eruit ziet als je alle 6 punten op je gezicht masseert.


LI 20 is het punt in het kuiltje naast je neusvleugels. Deze moet je diagonaal opwaarts drukken, alsof je richt op een punt onder je oog aan de andere van je gezicht. ST 2 zijn de punten onder het midden van je ogen, op je oogkas voel je een klein kuiltje. Dit druk je naar beneden richting de mond. BL 2 zijn de punten aan het begin van je wenkbrauw, ook hier vind je kuiltjes. Druk omhoog naar de top van je schedel.

Hoe te masseren?

Als je de juiste punten gelokaliseerd hebt, moet je letten op hoe je druk geeft. Je masseert de punten door druk te geven met je vingertoppen, concentreer je hierop. Het kan even duren voordat je de co-ordinatie in je vingers hebt zitten. Later zal het makkelijker gaan. Als je drukt op de punten kan het vreemd aanvoelen.

Tip: Handige vingers om te gebruiken zijn pink, ringvinger en middelvinger.

Als je hand co-ordinatie anders is, gebruik je andere vingers, dat maakt niet uit. Doe wat voor jezelf het handigste is en prettigste voelt.

Alle bijwerkingen die allergie geven hoeven geen grote rol te spelen in je leven. Preventie tegen hooikoorts en allergieën kan wonderen verrichten. Ga aan de slag met deze massage op de juiste punten of maak een afspaak voor een behandeling bij Chilax. Mail info@chilax.nl of bel 06-22405881. Je bent van harte welkom!

Punt 7 is SP 5 (milt 5)

Bovengenoemde 6 punten worden beschouwd als locale punten, in de buurt van je probleemgebied, neus, ogen en voorhoofd. Hier treden vaak allergische symptonen op.

Naast de lokale punten pakken we in deze massage ook SP 5 op het linkerbeen mee. De Chinese Geneeskunst gaat uit van balans in je lichaam. Een allergische reactie is een vorm waarbij je lichaam uit balans is. Door SP 5 mee te masseren, probeer je de balans in je eigen lichaam te creeëren en de oorzaak aan te pakken.

Waarom SP 5?

Voor verschillende redenen, ligt eraan wie je vraagt, maar de beste reden om SP 5 te gebruiken bij allergiën is de rol die hij speelt bij damp. Er bestaan boeken over damp, waar ik hier verder niet op inga, want dat is niet de opzet van dit artikel. Voor nu volstaat het om uit te leggen dat damp in je lichaam gefixeerde zware obstructies (stagnaties) veroorzaakt. Ook kan damp wanneer het zich transfomeert naar Phlegm, snot veroorzaken.

SP 5 bevindt zich aan de binnenkant van je enkel onder het prominente bot (zie tekening).

Om SP 5 op je linkerbeen tegelijk te stimuleren als je gezichtspunten vereist een acrobatische toer. Je hoeft dit niet te doen. SP 5 kun je makkelijk stimuleren als je bv tv kijkt, leest, of iets anders zittend doet, waarbij je niet beide handen gebruikt. Wat goed werkt is, zitten met gekruiste benen. Hierdoor kun je makkelijk bij de linker enkel komen en stimuleer je met je rechterwijsvinger. Zoek zelf naar datgene wat het beste bij je past en meest comfortabel is.

Elke dag masseren

Opvliegers voorkomen met massage kun je bereiken door de massage dagelijks te doen. Om het makkelijk voor jezelf te maken, is het handig, om de massage in te bouwen in een patroon. Bijvoorbeeld bij je avondritueel voordat je naar bed gaat. Of nadat je gegeten hebt en even lekker relaxed op de bank zit. Als je het gaat doen op een moment dat je al een ritueel of patroon hebt, is het makkelijk en vergeet je het niet elke dag.

De kracht zit erin om het elke dag te herhalen.

Heb je behoefte aan meer ondersteuning bij de overgangsklachten kun je een afspraak met mij maken. Op afstand kan ik je helpen met oefeningen, voedingstips en leefstijl aanpassingen.

De overgang is werk in wording

Geplaatst in Archief.