Mijn eerste leverreiniging is een feit

Hoe ervaar je een leverreiniging

Dag 1: Met een goede voorbereiding heb ik kilo's appels geplukt tijdens de nationale appelplukdag om zo zelf as dagen verse appelsap te persen en te drinken.  Ik ga het doen, mijn eerste leverreiniging. Waarom? Tijdens een echo is ontdekt dat ik behoorlijk wat galstenen heb, hier wil ik graag vanaf. Wat hoop ik dat het mij oplevert? Meer energie. Ik geloof erin dat het goed is om, eens in de zoveel tijd, je lichaam schoon te maken. Preventief werken aan je gezondheid. Niet ziek worden, maar gezond blijven. Daar past een leverreiniging bij.

Voor de basis van de leverreiniging volg ik de richtlijnen van Andreas Moritz en begin met een veganistisch dieet. Oh, oh... Wat ging ik de eerste ochtend de mist al in... Speltmeel pannenkoekjes bakken en vergeten, of totaal overheen gelezen dat er ei in zat.... Dierlijke eiwitten. Bij het diner overkwam me hetzelfde. Een lekkere kikkererwten-wortel stoofpotje in de tajine gemaakt met een broodje erbij en ik zat direct te denken aan een yoghurtsausje... het is gelukt om deze te laten staan. In de avond zit ik met lief op de bank. Wat drinken en iets lekkers erbij. Een stukje chocolade wat we ontdekt hadden met een vulling van passievrucht en bessen... Je raadt het al... Wederom dierlijke eiwitten, waarschijnlijk in de vulling als bindmiddel. Kortom op dag 2 van de dierlijke eiwitten afblijven is een must. Een liter appelsap tussen de maaltijden door opdrinken was geen probleem.

Dag 2: de dag beginnen met zelfgemaakte havervlokken pap met amandelmelk. Een goede start. Hoe drink ik mijn appelsap? 1 glas tussen ontbijt en lunch. 2 glazen in de middag en dan drink ik er nog een na het avondeten.

Mijn ontlasting vanochtend was donker, smeuïg en sterk van geur.

Dag 3: de detox is al lekker op gang en heb de hele dag door een beetje zeurderige hoofdpijn. Vegetarisch eten vind ik geen probleem, maar veganistisch eten duidelijk wel. Met de boodschappen bedenk ik allerlei dingen met een yoghurtje hier, een eitje daar...grrrr... Ik ben op de helft. Maar onvoorbereid de winkel ingaan is niet handig.

Dag 4: een dag waarop het lijkt alsof mijn lijf begint te wennen aan het eten. Een liter appelsap over de dag weg drinken is geen probleem. Moe voel ik me al een paar dagen en waar ik normaal rond 23.00 uur naar bed ga, vallen mijn ogen dicht om 22.00 uur. De afgelopen nachten slaap ik onrustig. Ik ga van koud naar warm en transpireer flink. Dat er van alles in mijn lijf gebeurt is goed merkbaar.

LeverreinigingDag 5: de laatste dag veganistisch eten voordat ik morgen de echte reiniging ga doen. Meer daarover in het boek van Andreas Moritz. Gisteravond heb ik mijzelf verwend met een veganistische maaltijd uit het naburige restaurant Veg'Table en dat smaakte me zo goed, dat ik er vanavond weer ga eten. Vanochtend op de weegschaal gestaan en ben deze dagen 1,4 kilo verloren. Doordat ik de afgelopen dagen zo vaak naar het toilet ben geweest, klinkt het voor mij niet gek. Morgen zal ik nog wel wat gewicht verliezen, want ik ga een hoge darmspoeling doen alvorens de echte leverreiniging te doen.

Vandaag wordt het bijzonder

Dag 6: mijn laatste ontbijt mis ik omdat ik 2 uur voor de hoge darmspoeling niet mag eten. Waar ik aan het begin van de week al veel ontlasting had, ben ik verbaasd over de hoeveelheid wat nog uit de darmen komt. Geen plak, waar ik blij mee ben. Na de darmspoeling mijn laatste lunch, een beetje rijst met wat doperwtjes. Nu wachten tot de avond begint.

Ik merk dat ik me flauw voel. Om 18.00 en 20.00 uur neem ik het bitterzout met water en moet ik regelmatig naar de wc. Het rommelt enorm in de buik. Als ik om 22.00 uur de gevreesde olie met grapefruitsap neem, valt het mij 100% mee. In het boek heb ik gelezen dat je de galstenen kunt voelen gaan. Dat voel ik niet. Wel borrelt mijn buik op een plek, waar het normaal niet borrelt. Ook voelt de ene kant van de buik enorm warm aan. De lever is druk aan het werk. Ik denk dat ik rond middernacht in slaap val.

Mijn doel voor jou is meer energie en meer vitaliteit

Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen?

Ik slaap erdoorheen!

Midden in de nacht schrik ik wakker, heb ik de ochtendwekker gemist? Hahaha, nee hoor. Mijn slaap is soms diep en soms onrustig en ben ik even wakker, maar geen misselijkheid of ongemakkelijk gevoel. Om 06.00 uur gaat het bitterzout erin. Oef, wat vind ik dat smerig. Met mijn neus dichtgeknepen blijkt erger te zijn dan enkel met een rietje drinken. Om 08.00 uur nog een keer en dan is het een grote fanfare in mijn buik. Alles is bezig en in de ochtend kan ik regelmatig naar de wc.

Tegen de middag aan heb ik zo'n pijnlijk poepgat.... pfff... het bitterzout, gal en afvalstoffen doen hun werk op mijn anus, hahaha. De hele middag is het onrustig en blijf ik dicht bij huis. De wc en ik zijn dikke vrienden geworden. Ook in de avond komen er nog galstenen mee. Langzaam opbouwen met eten, zoals in het boek staat is erg gewenst merk ik.

Is het voorbij?

Dag 7: Na een onrustige nacht heb ik vannacht heerlijk geslapen. Ik voel me energiek en fit. Mijn pijnlijke poepgat is al stukken beter. Mijn buik is minder plat, want er zit weer eten in de darmen dat verteerd wordt. De weegschaal laat vanochtend een totaal verlies zien van 3,6 kilo. Gisteren ben ik nog op de weegschaal gaan staan, toen alles 'leeg' was en was het een verschil van 2 kilo ten opzichte mijn gewicht voor de darmspoeling. Het fascineert mij dat je 2 kilo aan vocht en voedsel in de spijsvertering hebt zitten. Vandaag nog rustig eten en morgenvroeg een laste darmspoeling.

Over een maandje ga ik voor de 2e reiniging.

Doperwtjes als laatste lunch is niet handig

Oh ja, hoeveel stenen komen er nu uit? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Bij mijn eerste ontlasting leek het alsof ik doperwtjes zat uit te poepen. Oh jee, wat onhandig om deze met de laatste lunch te eten. Toen ik doperwten uit bleef poepen heb ik het boek er eens bijgepakt en ben ik gaan lezen... oeps.... het waren al wel galstenen, want de binnenkant is gifgroen en in de keuken vond ik nog een beetje rijst met doperwtjes in de pan staan. Deze zijn veel kleiner dan wat er bij mij al uit was gekomen.... hahaha geen doperwtjes de volgende keer bij de laatste lunch. Tip: een wit vergiet, paste perfect in de wc pot, waardoor je kunt zien wat eruit komt. Ik schat dat er 100 stenen uit gegaan zijn.

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Voeding.