Qi ?!

‘Qi loopt over meridianen die van je tenen naar je romp lopen en vanaf je vingers naar je romp. De ene meridiaan sluit aan op de andere. Op de meridianen liggen acupunctuurpunten. Binnen een behandeling manipuleer of stimuleer je deze punten om invloed te hebben op de qi in je lichaam… ‘

Ben je er nog bij? Wat zegt het voor jou?
Als het begrip qi je niets zegt en je leest dit nog, ga ik je nu vertellen wat qi is.

wat is qi - TCMJe staat midden in een woonkamer. Zonder dat je het huis ziet, weet je dat het huis er is en de woonkamer onderdeel is van het huis. Je weet dat er een deur is en dat er ramen zijn in de woonkamer. Je kunt ze niet zien. Als je in de woonkamer staat kijk je door het raam naar buiten. Je ziet de deur niet.

Toch weet je dat de ramen en de deur er zijn. Je weet dat de deur open en dicht kan en je de woonkamer uit kunt lopen.

Ook al zie jij de deur niet, je weet dat je erdoor kan gaan en een verandering teweeg kan brengen. Ditzelfde geldt voor een acupunctuurpunt. Het is verbonden aan de rest van je lichaam en de actie die je doet heeft een reactie op iets anders.

 

Een raam kun je open zetten en dicht doen. Je kunt erdoor heen kijken, als hij schoon is. Als het raam vies is, wordt kijken lastig. Als het raam niet goed sluit of enkel glas is, kan hij tochten, koud aanvoelen. Vanuit de Traditional Chinese Medicine (T.C.M.) kijken we zo ook naar de qi van je lichaam.

Qi is beweging. Qi is energie. Qi is altijd aanwezig net als het huis, ook al sta je in de woonkamer.

Weet jij een leuk voorbeeld te noemen, wat qi is?

Geplaatst in Uncategorized.