vlierbloesem frisdrank

Vlierbloesem frisdrank

In mijn jeugd werd elke zomer door mijn moeder en tantes de lekkerste frisdrank ooit gemaakt! Vlierbloesem frisdrank. Vooral op warme dagen een glas frisse bubbels was een feest bij ons thuis. Nu ga ik het proberen na te maken en deel graag het recept met je.

Ingrediënten

  • 20 vlierbloesems (grote trossen)
  • 2 kilo kristalsuiker
  • 70 gram wijnsteenzuur (niet te verwarren met wijnsteenbakpoeder)
  • 6 citroenen
  • 14 liter water
  • 2 grote emmers
  • een kaasdoek
  • 14 literflessen met dop

Op jacht naar de bloesems

Samen met mijn lief hebben we een grote wandeling gemaakt door het park en 20 grote bloesems geplukt. Vlierbloesem vind je in allerlei parken en is dus voor een groot aantal mensen goed te maken. Vlierbloesem frisdrank jummie!

 

20 grote trossen vlierbloesem geplukt

Niet teveel takjes in de emmer

Samen met de citroen mogen alle bloesems de emmer in

Alle ingrediënten bij elkaar

Bereiding

Ontdoe de vlierbloesem van zoveel mogelijk takjes in de grote emmer, samen met de citroen, suiker en wijnsteenzuur. Ik vind het handig om de 14 liter water toe te voegen als de emmer op zijn plekje in de zon staat. Met een theedoek eroverheen mag dit 48 uur trekken. Hierna zeef je het mengsel met de kaasdoek in de andere emmer. Dit mengsel mag 24 uur staan in een zonnetje. Daarna kun je de flessen afvullen. Koolzuur ontstaat per fles verschillend.

De flessen in een koele ruimte of koelkast wegzetten, anders gaat het gisten.

Vlierbessen siroop

Op onze strooptocht naar vlierbloesem zagen we veel struiken erg vol zitten. Ondertussen hebben we al een recept van vlierbessensiroop gekregen, wat we in het najaar willen gaan proberen. En voor volgend jaar gaan we ook pannenkoeken bakken van de bloesems. Dit schijnt erg lekker te zijn. Ken jij nog meer recepten van de vlierbloesem of de vlierbes? Ik hoor het graag.

Drink smakelijk!

 

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Voeding.