versterk je weerstand

Versterk je weerstand

Versterk je weerstand door jezelf te gaan masseren. Het corona virus is het gesprek van de dag en we kunnen er niet omheen.
Om jezelf te beschermen tegen besmetting kun je de voorzorgsmaatregelen van het RIVM in acht nemen.
  • Hoesten en niezen doe je in de binnenkant van de elleboog;
  • Je gebruikt papieren zakdoekjes;
  • Regelmatig je handen wassen;
  • Je blijft thuis als je klachten hebt als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Ongeacht waar je woont.

Jezelf versterken

Naast de voorzorgsmaatregelen kun je ook je jezelf gaan versterken. Ik hou van masseren en daarom heb ik een massage protocol uitgewerkt dat je zelf elke dag kunt doen. Mijn collega Melanie Peters schreef een blog met andere handige tips.
Acupunctuur werkt nog effectiever en kan je nog een sterkere boost geven. Je kunt altijd contact opnemen als je nog andere vragen hebt of maak direct een afspraak.

Boost je weerstand

Als je onderstaand massageprotocol elke dag een paar keer kunt doen, versterk je je immuunsysteem. Mocht een griep of corona virus langskomen dan is de kans dat je niet geïnfecteerd wordt.

Versterk je weerstand

LI4 (dikke darm 4)

Dikke darm 4 zit op het hoogste punt, als je je duim tegen je wijsvinger drukt.

Dikke darm 4 verstrooit de externe pathogeen Wind-Koude of Wind-Hitte, versterkt je Wei Qi (afweersysteem),  neemt pijn weg, sterkt en verdeelt de Long-Qi, waardoor de circulatie versterkt wordt.

ST 36 (maag 36)

Maag 36 zit 4 vingers onder je knieschijf, 1 vingerbreedte vanaf je scheenbeen. Je vinger valt precies in het kuiltje als je vanaf de knieschijf gaat voelen.

Maag 36 is een belangrijk punt om je Qi (energie) te versterken. Het tonifieert Bloed (Xue) en Qi. Het versterkt je Wei Qi (afweersysteem), het verlaagt buikpijn, maagpijn, stagnerende spijsvertering, diarree en vermoeidheid.

LI11 (dikke darm 11)

Dikke darm 11 zit in het midden van je elleboog plooi als je je hand naar je lichaam haalt. Aan het begin waar je je bot voelt, aan de kant van je onderarm.

Dikke darm 11 verlaagt hoge koorts, versterkt je imuunsysteem, vermindert Hitte en reguleert bloed (Xue) en Qi.

LV3 (lever 3)

Lever 3 zit tussen de grote teen en de tweede teen, op de helft van je middenvoetsbeentje.

Lever 3 koelt het Bloed (Xue), kalmeert je zenuwsysteem waardoor het een positief effect heeft op je immuunsysteem en bevordert circulatie.

Massage protocol

Masseer LI4, ST36 en LI11 op de volgende manier. Zet een vinger op het punt en druk zacht naar binnen. Houdt het 30 seconden vast en herhaal dit 4 keer. Daarna ga je naar het volgende punt. Alle punten zitten zowel links als rechts op je lichaam. Dus je kunt een rondje maken.

Op de voet kun je LV3 masseren door een vinger op het punt te zetten en zachtjes, maar stevig naar binnen te drukken voor 2 tot 3 minuten lang. Als je handig bent kun je beide kanten tegelijk pakken, maar je kunt ook eerst de linkervoet doen en dan de rechtervoet doen, of andersom.

Zorg dat je tijdens het masseren je lichaam ontspant. Je schouders laag laat hangen en rustig in- en uitademt. Als je het fijn vind kun je tegelijk een meditatie doen. Dit hoeft niet.

Versterk je weerstand

Het massage protocol kun je een paar keer per dag doen. Handig voor jezelf is om het in te bouwen in een ritueel of ritme dat je al hebt, bijvoorbeeld in de ochtend voordat je je gaat aankleden. En in de avond voordat je naar bed gaat.

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Voeding, Zelfzorg.