rode ogen vanwege hooikoorts komt veel voor

Rode ogen

Steeds meer mensen hebben last van rode ogen. Vaak veroorzaakt door hooikoorts. Een seizoensallergie die meerder symptomen laat zien, waaronder branderige en jeukende ogen, naast een verstopte of loopneus en jeukend gehemelte.

Chinees uitgelegd

Vanuit de T.C.M. (Traditional Chinese Medicine) is hooikoorts een mechanisme van allergische reacties, waarbij 2 componenten een rol spelen. Wind en Hitte. In Jip en Janneke taal zal ik kort omschrijven wat deze componenten bij jou doen. De roodheid en branderigheid zijn tekens van Hitte die je ogen irriteren, terwijl de jeuk aan de ogen komt door Wind. Hierbij is Wind niet de wind van het weer, maar Wind als pathogene factor. Wind bij hooikoorts veroorzaakt rusteloosheid en irritatie in het lichaam, daarom lijkt het alsof je getriggerd wordt.

Weg met rode ogen

Binnen de T.C.M. kennen we een bloem, de chrysantenbloem (Ju Hua in Chinees) die werkzaam is tegen rode ogen. Hoe kom jij daar nu aan zul je denken? Heel makkelijk, gewoon een toko binnenlopen. De chrysant is als gedroogde thee te vinden in elke toko.

Wat doet het voor je

De thee van chrysanten werkt goed tegen rode ogen, omdat het een kalmerende werking heeft op je lichaam en hitteklarend is, vooral op de ogen. Doe een handvol bloesems in een theepot, giet vervolgens water erop, even laten staan en tenslotte kun je het drinken. Probeer het maar eens 3 dagen uit en kijk wat het doet voor je ogen. Ik ben benieuwd hoe het voor je werkt en wat het met je doet.

Acuut probleem

Overkomt je een acuut last van je ogen, doordat er bijvoorbeeld in de buurt gemaaid is en je ogen hier sterk op reageren, kun je thee maken, laten afkoelen en wattenschijfjes in de afgekoelde thee leggen. De wattenschijfjes kun je vervolgens op je ogen leggen en laten intrekken. Doe dit een paar keer over de dag en je ogen herstellen sneller dan normaal.

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Voeding.