maand van PCOS

PCOS Awareness month

September is de maand van PCOS. 5 tot 10% van alle vrouwen hebben PCOS, meer aandacht hiervoor is goed.

Wat is PCOS

PCOS of Poly Cysteus Ovarium Syndroom betekent letterlijk dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS is een verzameling van symptomen waarvan je minstens twee symptomen moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

  • Een verminderde of ontbrekende eisprong (oligo- of anovulatie)
  • Overmatige aanmaak van mannelijk hormoon (hyperandrogenisme). Dit uit zich in acne, overbeharing op je lichaam en gezicht of haarverlies op je hoofd. In het bloed kan een te hoog vrij-testeron gehalte voorkomen. Het verhoogde vrij-testeron gehalte word door bloedonderzoek vastgesteld.
  • De aanwezigheid van meer dan 12 cystes per eierstok. Dit wordt vastgesteld met behulp van een (inwendige) echo.*

Hoe kijkt de T.C.M. tegen PCOS

Vanuit de T.C.M. (Traditional Chinese Medicine) is PCOS is ook een complexe aandoening. Omdat de klachten verschillen per vrouw, hoef je niet alle kenmerken te hebben. En zeker niet de typische kenmerken zoals weinig of niet menstrueren en cystes in de eierstokken.

Je leefstijl, de balans tussen inspanning en ontspanning, drukte en rust heeft effect op je hoeveelheid energie. Als je weinig energie hebt, heeft dit invloed op je menstruatie. De opbouw naar de ovulatie wordt gekoppeld aan Nier-Yin energie en Nier-Yang energie speelt een rol naar de menstruatie toe. Nierenergie speelt dus een belangrijke rol bij PCOS. Kenmerken hierin zijn overgewicht, zwakke spijsvertering en vastzitten van energie.

Een wattig hoofd, overgewicht, langdurig slijm in je holtes en vermoeidheid zijn symptomen van 'Damp'. Als je een zwakke spijsvertering hebt, kun je niet alle voedingsstoffen op een juiste manier verwerken. Dan kan er 'Damp' ontstaan. In je lichaam kan 'Damp' je menstruatie cyclus verstoren. De Milt speelt hierin een grote rol. Mijn collega, Stephanie van Hulst heeft een boek geschreven om via voeding meer grip te krijgen op je lichaam. Het boek is specifiek geschreven over endometriose (daarover een andere keer meer), maar kan effectief ingezet worden bij PCOS.

Acupunctuur kan je helpen je Nier- en Milt energie te versterken en ondersteuning te geven bij PCOS.

Mijn doel voor jou is meer energie en meer vitaliteit

Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen?

PCOS en de jonge vrouw

Vrouwen ontdekken dat ze PCOS hebben wanneer ze zwanger willen worden en dit niet lukt doordat de menstruatie uitblijft of je ovulatie verstoord wordt. Op jongere leeftijd kan het al ontdekt worden door overbeharing (mannelijk patroon; bijvoorbeeld op je hals, onderarmen of in een lijn vanaf het schaamhaar omhoog naar de navel) en overgewicht. Acné op latere leeftijd kan ook een indicatie zijn van PCOS. In de maand van PCOS vind ik het belangrijk aandacht te geven want ook tijdens en na de overgang kan PCOS klachten veroorzaken.

PCOS tijdens en na de overgang

Wanneer je hormoonbalans verandert zullen de kenmerken van kaal worden en overbeharing groter zijn. Acné zal na de overgang in de rustfase komen. Maar andere gezondheidsaspecten kunnen een rol gaan spelen, zoals suikerziekte (diabetes mellitus type II), verhoogd cholesterol, te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Wees alert op je lichaam en start tijdig met acupunctuur om preventief te werken.

PCOS kan een grote invloed hebben op je leven. Wel of niet zwanger kunnen worden, afvallen wat erg moeilijk gaat en de lichamelijke kenmerken van acne, overbeharing en kaal worden op latere leeftijd laat je niet altijd vrouwelijk voelen. Gelukkig hoef je niet alle kenmerken te hebben en kan acupunctuur je ondersteuningen bieden. Je bent welkom om een afspraak te maken.

* 'Rotterdam criteria' om PCOS vast te stellen, zijn in 2003 opgesteld tijdens een internationaal congres in Rotterdam.

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Endometriose en PCOS.