ik ga van vakantie en neem mee

Ik ga van vakantie en neem mee

De boel de boel laten

De zomer is aangebroken, tijd om vakantie te plannen en de boel de boel te laten. Zoals een cliënt het ook mooi zei: "Even een ander behangetje." Ik hou ervan. Persoonlijk begint mijn vakantie al met voorpret. Nadenken over wat ik op vakantie allemaal wil doen? Waar heb ik zin in? En vooral, waar heb ik geen zin in? Dat is voor mij vakantie, maar vakantie is voor iedereen anders.

Wat is vakantie voor je?

Voor mij is op vakantie gaan geen overvolle locaties of volle agenda. Wel een koffer met boeken die meegaat, of  in de moderne variant een overvolle e-reader. Als we ergens in een prachtig land of omgeving zijn, zoek ik vaak 1 ding uit dat ik wil doen. En voor de rest laat ik me graag verrassen. Zo hou ik dus erg van musea, omdat ik er zo vaak verrast wordt. Het schudt me wakker. Het haalt me uit mijn eigen woning en werk. Studieboeken, op vakantie, zijn voor mij dan ook uit den boze. Terwijl andere mensen het heerlijk vinden om de verdieping van je vak op te zoeken. Wat wil jij graag doen?
Naast me laten verrassen merk ik, dat ik op vakantie eerst begin met ontladen van mijn werk en thuisomgeving. Soms vind ik het fijn om dit actief te doen en pak ik er een journal bij en ga ik schrijven. Bekijken wat er allemaal gebeurt is afgelopen jaar. Waar ben ik mee bezig geweest. Wat heb ik bereikt? Ontladen werkt voor mij, zodat ik daarna kan ontspannen.
En in die ontspanning vind ik het heerlijk om op te laden. Dit kan ik doen door vrijheid te geven aan ruimte. Dus geen overvolle agenda op vakantie, maar per dag bekijken waar we zin in hebben. De ene dag blijf ik lezen met een stapel boeken. De andere dag willen we erop uit gaan en een stad ontdekken. Maar wat me vooral opvalt is dat ik wil doen, waar ik zin in heb, elke dag weer. Elke ochtend vraag ik aan mijn partner waar hij zin in heeft en andersom. Zo wordt onze vakantie gevuld.

Bewondering

Ik merk dat ik op vakantie supergoed ben om alleen datgene te doen waar ik zin in heb. De andere omgeving haalt me uit de dagelijkse routine en sleur. Je gaat iets actiefs doen, als je er zin in hebt. De wandelschoenen aan, de paden op. Of je gaat een avond uitgebreid eten en borrelen. De volgende dag slaap je uit, of je pakt overdag een hangmat om een extra dutje te doen. Natuurlijk kun je ook een rustige vakantie hebben met een boek in de hangmat, iets lekkers te eten tussen de middag en een dutje na de lunch. Op vakantie kun je doen waar je zin in hebt.
Wat ik het allermooiste vind, is dat jij je eigen ritme pakt. Afwisselend beweging en rust. Je luistert naar de wensen van je lichaam. Een geweldig proces vind ik dit. Doordat je uit je eigen ritme van thuis wordt gehaald, kom je dus dichter bij jezelf en luister je beter naar je eigen lichaam. Daar heb ik bewondering voor.

Kom tot jezelf Chilax

Ontdekking

Vakantie is ook een tijd van nieuwe dingen ontdekken, al dan niet bewust. Een nieuwe omgeving bekijken en onderzoeken is redelijk bewust. Maar eten wanneer je zin hebt en eten waar je zin in hebt is soms geheel onbewust. Ik weet nog wel een vakantie waarin we door warmte laat gingen slapen. Tegen het middaguur wakker werden en we ons ontbijt altijd een soort brunch was. Waarna we laat op de avond gingen dineren. Kortom we aten 2 keer per dag. (het lijkt erg op intermittent fasting) Dit ging geheel onbewust, maar paste heel goed op de vakantie. Dus de ontdekkingsreis is niet alleen naar dat prachtige land waar je bent, maar ook naar jezelf. Heb jij weleens iets bij jezelf ontdekt?
Sommige vrouwen ervaren geen opvliegers op vakantie, terwijl ze thuis weer elke nacht wakker liggen.

Wat neem je mee naar huis?

Onbewust kun je leren van vakantie en je eigen ritme. Wat bevalt je goed? Elke middag dat dutje te doen? Krijg je meer energie door intermittent fasting toe te passen of juist de dag met een stevig ontbijt te beginnen? Neem dit jaar eens de tijd om te ervaren wat er op vakantie gebeurt waardoor jij je zo goed voelt. Misschien zit er wel iets in, wat je graag thuis ook zou willen doen. Ik ga van vakantie en neem mee naar huis...

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in Ontspannen, Zelfzorg.