ik doe ook mee..

ik doe ook mee…

Ik doe ook mee... het duurde even voordat ik het in de gaten had, maar het is zover.

Herstellen na de operatie

3 maanden ben ik deze zomer bezig geweest met een fikse kaakontsteking en na een operatie mag de kaak weer aangroeien en ik aansterken. Daar eindigde ik de zomer mee. Ondertussen kwam de herfst en was ik moe… koffie kon ik niet meer goed tegen en alcohol vloog me ook na een half glas naar de wangen.

Je lijf is hard bezig te herstellen

Onrustige nachten waarbij ik badend in het zweet wakker werd kon ik via de T.C.M. (Traditional Chinese Medicine) ook wel een plekje geven, nier-energie en milt-energie tekort, dus ook niet raar.
Dat ik met klussen in het appartement van mijn lief énorm aan het zweten was, vond ik ook niet raar. Op een avond met vrienden bordspelletjes spelen, iedereen in dikke trui en ik in jurkje met korte mouwen wees ik, op spanning en stress, om te winnen.

Geen vuiltje aan de lucht

Door mijn spiraal heb ik wel de normale cyclus en de ene maand vloei ik wat meer als de andere maand. Ook geen rare dingen… maar toen ik 2 weken geleden op de bank lag met krampen vanwege de menstruatie en begin vorige week verrast werd door, opnieuw, een fikse bloeding vanwege menstruatie belde ik mijn moeder… ergens ging dat stemmetje in mijn hoofd…. De hele familie is vroeg in de overgang gekomen… wanneer was het met mijn moeder ook alweer gebeurt?

Even aan mijn moeder vragen

Een kort telefoontje en het antwoord is daar. “Mam, wanneer kwam jij in de overgang?” vroeg ik haar. “Jouw leeftijd nu, kort en heftig, met een jaar was ik er vanaf.” BAM! Daar is mijn antwoord en sinds dat telefoontje ga ik nadenken over alle kleine klachten en toen ik vannacht wederom badend in het zweet wakker werd en vanochtend ijskoud was en nu mijn vest maar weer eens uitgedaan heb, omdat ik het heet heb, weet ik het. Ik zit in de overgang.

Waar het onderwerp mij vakinhoudelijk interesseert en ik altijd gedacht had dat ik dit later, ‘als ik groot ben’ zou gaan behandelen en meenemen is dit nu al het geval. 2018 wordt een jaar met extra aandacht in de blogs aan de overgang en T.C.M. Benieuwd wat ik allemaal ga ontdekken op mijn zoektocht. Ik doe ook mee...

Judith Huinink

Gezondheid is werk in wording

Geplaatst in menopauze en overgang, uit de praktijk.