Hoeveel colaflesjes?

In mijn behandelingen gebruik ik Nederlandse gezegdes of metaforen om dingen te verduidelijken. Veel voorbeelden onthoud ik niet, maar deze wel. Deze is zo speciaal en toepasbaar voor iedereen, dat ik hem opgeschreven heb om met jullie te delen.

Sandra is een meisje van 10 jaar oud. Hoe leg ik haar uit dat emoties heftig maar ook kort aanwezig kunnen zijn? Het antwoord gaf ze me door colaflesjes.

Sandra haar lievelingssnoep zijn colaflesjes. Ze heeft last van emoties en dan vooral het uiten van emoties. Hierdoor blijven emoties hangen en sluimeren, waardoor ze veel te veel overwicht krijgen in haar dagelijkse leven.

Sandra eet het liefste een colaflesje door deze in de mond te stoppen en erop te kauwen. Hierdoor krijg je een volle smaak van ‘cola’ in de mond. Als je het colaflesje doorslikt zal de smaak nog even blijven hangen, totdat hij na een paar minuten weg is en jouw smaak weer was als voor het colaflesje. Een emotie kan net zo zijn, vluchtig en intens.

Soms kan een emotie zo heftig zijn, dat je niet 1 colaflesje, maar een mond vol colaflesjes eet. Dan is er een explosie(heftig) van smaak in je mond en kun je bijna niet kauwen (intens) maar na 5 minuten is meer dan de helft al weg. Na 10 minuten heb je alle colaflesjes opgegeten en doorgeslikt. Na 15 minuten heb je weer een neutrale smaak in je mond. Ook dat kan een emotie zijn, heftig en intens.

Wat gebeurt er bij een emotie die je niet los kunt laten? Of een emotie die niet naar buiten mag komen?

Sandra is tanden aan het wisselen en heeft een aantal gaten in haar gebit.

Wat zou er gebeuren als je in elk gat in je mond een colaflesje stopt? Je kunt er niet op kauwen, je kunt er niet op zuigen en slikt het niet snel door. Langzaam smelt het colaflesje. Ondertussen kun je een glas ranja drinken en proef je het colaflesje flauwtjes op de achtergrond. Het blijft – minimaal – een paar uur zitten. Het colaflesje is lang aanwezig.
Sterker nog. Als je lang iets aan de zijkant van je tong laat zitten, merk je dat je tong ook erop reageert. Hij wordt wat ruwer, een onprettig gevoel. Datzelfde gebeurt met emoties die je niet kunt uiten, of lost kunt laten. Het zet zich vast in je lijf en bij langdurig vastzetten kan het effecten geven op andere processen in je lichaam. Daar kun je last van hebben en dat wil je niet.

Een emotie mag heftig en intens te zijn, maar wel met een beperkte tijd.

Zit er in jouw mond een colaflesje vast?

 

*Om haar privacy te beschermen heb ik Sandra een gefingeerde naam gegeven.

Geplaatst in Stress.